Annonse
Annonse
Annons
Annonse
Terje Marøy
Innlegg: 59
Kommentarer: 655

Terror er en politioppgave

- 2834 visninger Innlegg

Terror er fundert på ideer. Ideer lar seg ikke bekjempe militært. Det er som forventet at terrorister nå forstår at skandinaver er lettest å drepe - i Skandinavia.

Jeg skal la være å foreslå den norske utenrikspolitiske tilnærmingen. Jeg tror ikke vi kan bekjempe terror i Oslo, Stockholm og København ved å bombe Grimstad, Kiruna og Løkken. Den strategien har vist seg mislykket i Sentralasia og vil garantert heller ikke virke i Norge.

På kort sikt ...

... er det politiet som gjennom klassisk politiarbeid først må forebygge terror, slik man vistnok nå har lykkes med. Etter at terror er utført, er det også klassiske politimetoder som kan føre til pågripelse og dom.

Det er ingen enkel oppgave, men vi har lykkes rimelig bra med det i noen tiår.

At politi og media gang på gang roper ulv for ofte og høyt, endrer likevel ikke at politiet er de eneste som kan ta hånd om dette. Samtidig vil en terrorists nærmiljø kunne fange signaler, som politiet kan nøste videre på. I så alvorlige saker er det viktig med tips, selv om man ikke har faste holdepunkter. Grunnlaget for vår uro kan gjennom etterforskning avkreftes (i de fleste tilfellene) eller bekreftes (i svært få tilfeller).

Få i dette landet er mer skeptiske til norske terrorstrategier enn jeg. Likevel ville jeg ikke nøle med å gå videre til politiet om jeg fikk selv en syltynn mistanke om noe slikt under oppseiling.

På lengre sikt ...

... må man fjerne grunnlaget for terror. I dag er det terror i enkelte ekstreme muslimske miljøer som har fokus. Den kampen har vi ikke begynt på ennå. Joda, vi går inn og dreper noen tusen uskyldige muslimer, sammen med noen skurker. En slik strategi kan ikke lykkes, fordi den stadfester oppfatningen av vestlig dobbeltmoral i terrorkamp.

I september 2001 sto verden samlet i ønsket om å bekjempe terror. Muslimske land sto sammen med vesten, og gjør det i navnet fortsatt. Men ved å gå til massive gjengjeldelser i Afghanistan for handlinger saudi-arabere sto bak, vendte folket i disse landene mot oss. Vi har drept mange ganger flere i Afghanistan og Irak enn terrorister har påført vesten.

På få måneder la Bush-regimet verdens enighet i grus, til skade for oss alle.

Det mest provoserende er nok fortsatt at vi ikke tar et alvorlig oppgjør med israelsk statsterror, som for muslimer verden over er en viktig symbolsak. Vi kan aldri vinne muslimers hearts and minds uten at vi viser med sterke midler at vi vil ha slutt på den undertrykkelsen.

I det siste har den siste Gaza-krigen stjålet oppmerksomheten. Men det er vilkårlige drap, utenomrettslige henrettelser, konsentrasjonsleire, mishandling og undertrykkelse i det daglige som nærer den konflikten. Selv rakettene fra Gaza blir bagatellmessige i forhold til overgrepene det israelske statsterrorapparatet IDF bedriver hver eneske dag.

Se den israelske veteranorganisasjonen Yesh Gvuls brev her; http://stigmavakta.no/hXGXBTM7vKWf.6.idium

Vår troverdighet i terrorspørsmålet er lik null i de folkegrupper som skal være våre viktigste allierte i kampen mot terror i islams navn. Skal terror bekjempes må vi jobbe systematisk. Den palestinsk-israelske konflikten er etter min oppfatning den løse tråden vi kan nøste i først. Da tror jeg vi vil oppleve framgang på andre fronter.

Nærmere

Terroren kommer nå nærmere. Det er en uunngåelig utvikling, som norske myndigheter har vært klar over i flere tiår. Den som griper til sverd, skal falle for sverd - har vært en sannferdig formulering både før og etter at pasifisten Jesus uttalte dem (Matt 26:52).

Det er en illusjon Forsvaret har hjernevasket unge soldater med siden 2001. Vi møter terroristene der, for at vi ikke skal få dem her.

Dette er en romantisk forestilling om hva krig og terror er. Enhver terrorleder, vil som enhver militær leder, sette inn støtet der fienden er mest sårbar. Beste stedet å drepe nordmenn er i Norge. At ikke Milosevic skjønte dette på 90-tallet forstår jeg fortsatt ikke. At terrorister ser denne muligheten i dag, er som stortinget, regjeringen, politiet og forsvaret forventet fra vi gikk inn i Afghanistan. Dette uforberedte hevntoktet er kontraproduktivt som terrorkamp.

Vi må slutte å se på Al Qaida som en organisasjion som lar seg bekjempe. Al Qaida og terror generelt handler om ideer. Ideer lar seg ikke bekjempe militært. Slå Al Qaida i Afghanistan, gjerne for meg. Men det har ingen effekt på Al Qaida og lignende grupper som popper opp på hundrevis av andre steder rundt om i verden.

Nå altså i Stockholm og København, i morgen trolig i Oslo eller Namsos, eller for den saks skyld Haugesund og Bergen.

Er det en slik utvikling myndighetene vil ha, ved ikke å ta oppgjør med en feilslått strategi?

Mer om dette i flere artikler her: http://www.stigmavakta.no/d4WATMZfO2I.6.idium og http://stigmavakta.no/hXGXBT2BzI5J.6.idium

Intet nytt

Disse tankene er slett ikke nye. Jeg hadde i kortere perioder på 70-tallet glede av å bli avgitt fra Forsvaret til politiet som instruktør da de bygde opp sin anti-terroravdeling. Terror-anslaget under OL i 1972 og mordet på Ahmed Bouchiki på Lillehammer satte fart i dette arbeidet. Vi så jo alt den gang at terrorbekjempelse nettopp skilte seg fra annen kriminalitet ved at terroristene var drevet av ideer i stedet for personlig vinning. Slik er det fortsatt.

Terje Marøy

fhv fallskjermjeger og major

http://stigmavakta.no

Birger Andre Ruud
Innlegg: 1
Kommentarer: 18

Å stå på egne bein!

Kommentar #1

Dette er sakens kjerne, man kan ikke bekjempe terror med bomber og granater, terror er ett utrykk for att mennesker er presset langt over sine smerte grenser, da nyter det ikke å presse dem utliggere!

Hvis man ser på situasjonen i Afghanistan, så kan jeg ikke fatte å forstå hvordan folk kan få det å bombe et land sønder å sammen til å bli til humanitær bistand, det faller på sin egen urimelighet, jeg kan heller ikke forstå hvorfor vi skal dilte blindt etter USA sin pipe, jeg kan vanskelig se at alt USA foretar seg er til det beste for Norge eller noe annet land for den delen, verden har forandret seg siden den kalde krigen, og kanskje er det på tide å ta dette innover oss.

Jeg er fullstendig enig i at terror må bekjempes via politiet, men samtidig må det bygges broer ovenfor dem muslimske verden for å forebygge nyrekruttering til terror. Min erfaring er at man i Iran, Saudi-Arabia og di andre arabiske statene møter de mest høflige og gjest mille menneskene man kan tenke seg og det på tvers av religions forskjeller, dem er vanlige familie folk som har samme håp og drømmer som oss om en fredfull hverdag for seg selv og sin familie, nå snakker jeg altså om vanlige folk ikke fundamentalistene, dem må selvfølgelig stoppes, men en ting er helt sikkert at så lenge vi i den vestlige verden framtrer med en så stor arroganse og dobbeltmoral som vi har en tendens til å gjøre så er det ikke så veldig rart vi blir møtt på måten vi gjør. Jeg tror at et skritt i riktig retning er å ta i bruk den ryggraden vi har blitt utstyrt med her i landet å stå mer på egne bein og ikke hoppe så fort USA beros om det, vi er fult kapabel til å ta egne valg og til og med stå for det i efter tid.

Birger Andre Ruud.

Del dette innlegget: