Annonse
Annonse
Annons
Annonse
Frederick Alexander Reiersen
Innlegg: 3
Kommentarer: 2

Tromsø, privatiseringsekstremisten

- 3771 visninger Innlegg

I Tromsø skjer nå den mest brutale konkurranseutsettinga Norge og Europa noen gang har sett. Det finnes rett og slett ikke tilsvarende til det Høyre, FrP og Venstre gjør i Tromsø.

Kommunestyret spiller et farlig spill med tromsøværingers skattepenger, et spill som er vanskelig å reversere og som kan forandre Tromsø for alltid. Alle kommunale tjenester (ja, samtlige) er vedtatt konkurranseutsatt. Dette gjør kommunestyret ved å gi seg selv blankofullmakt på alle framtidige avgjørelser om konkurranseutsetting. Det demokratisk valgte byrådet mister all makt på området. Det er til og med tvil om operasjonen i det hele tatt er lovlig. FrP måtte bli påmint lovboka da de ble litt vel ivrige i liberaliseringa og foreslo å konkurranseutsette grunnskolen i byen.

Det hele virker som et dårlig skjult privatiseringsprosjekt. Selv om høyresida nå kun snakker om konkurranseutsetting, er det er nok nettopp privatisering vi ser starten på i Tromsø. Konkurranseutsetting er å la private bedrifter, i tillegg til kommunale, få være med i anbudskonkurranser om å levere velferdstjenester. Privatisering er når kommunen ikke lenger er eier i noen av bedriftene. En tid etter at man har konkurranseutsatt alle tjenester i kommunen, vil det nok ikke være vanskelig for byrådet å ta siste skritt til full privatisering.

Hva skjer når et firma taper en anbudskonkurranse?

I en by på Tromsøs størrelse vil det være de samme hendene som skal pleie de trengende, spørsmålet er bare hvilken logo de har på brystet. Det vil være logoen til det firmaet som klarer å få arbeiderne med på de dårligste vilkårene, og presse hver person til det ytterligste, slik at bedriften klarer seg med færre ansatte. Mange vil miste jobben når bedriften de arbeider for plutselig taper en anbudskonkurranse, eller de vil tvinges til plutselig å skifte arbeidsgiver. En ansatt på grunnplanet i Tromsø kommune vil oppleve et direkte tap på 50.000-100.000 kroner i lønns- og pensjonsinntekter hvert eneste år.

Dette fjerner tryggheten i hverdagen til en stor del av Tromsøs befolkning. Tryggheten til de som tar hånd om oss selv og våre kjære når vi trenger det som mest. Tromsø har nok bare sett starten på stoppeklokkebasert velferd.

Om kommunen skal opprettholde tilbudet de har i dag, men spare en masse penger på konkurranseutsetting, vil det enten ramme kvaliteten på tilbudet eller lønna til de ansatte. Jeg nekter å tro at noen tromsøværinger ønsker å ofre noen av delene. Det var ingen politikere i Tromsø som under valgkampen frontet å frata hjemmehjelpa lønna og pensjonen for å gi den til finansakrobater, men det er akkurat det som skjer nå. Norlandia Care er et stort konsern som nylig har etablert seg i Tromsø for å overta kommunale tjenester. Eierne av Norlandia Care er registrert i skatteparadiset Jersey. Tromsøfolk betaler skatt for å skape velferd, ikke for å skape profitt til private aktører.

Velkjent høyrepolitikk.

At høyrepartiene driver høyrepolitikk bør ikke overraske noen. Så selv om det vi nå ser i Tromsø er det mest ekstreme eksemplet på konkurranseutsetting vi har vært borte i, er det bare forsmaken på hva vi kan forvente oss dersom Siv, Erna og Trine vinner valget neste høst. Da blir også grunnskolen og sykehusene lagt ut for salg.

Del dette innlegget: