Annonse
Annonse
Annons
Annonse
Arne Strand
Innlegg: 486
Kommentarer: 5

Trekker seg?

- 1381 visninger Innlegg

Det er i ferd med å bli tent en brann på grasrota i SV mot Audun Lysbakken.

Og som gressbranner flest om våren kan den fort komme ut av kontroll. Det er kommet flere sterke reaksjoner på at Kristin Halvorsen mandag gikk ut med et varmt forsvar for Audun Lysbakken og at hun påsto at Audun er blitt en bedre leder etter at han feilet som statsråd. Folk kan tenke selv. Man blir ikke bedre leder av dette.

Hadde ikke Lysbakken gått av frivillig som statsråd etter det grove bruddet på habilitetsreglene i staten, ville han ha blitt fjernet som statsråd av statsministeren. Jens Stoltenberg er en tålmodig og kompromissinnstilt sjef. Audun Lysbakkens overtramp kunne han ikke ha sett gjennom fingrene med.

Ved tilsynelatende å gå av frivillig som statsråd og ved å legge mye av skylda for avgangen på statssekretæren og embetsverket, fant Lysbakken det hårstrået han trengte for å gå videre som partilederkandidat. På mandag vurderte han det slik at han hadde den nødvendige oppslutning til å holde fast. Viktigst var støtten fra Kristin Halvorsen. Men det gjorde også utslaget at hans tidligere motkandidat Heikki Holmås gjentok at han ikke ville stille og at parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell støttet Lysbakken. Stortingsgruppa, sentralstyret og landsstyret sluttet seg til. Ringen rundt Lysbakken virket ubrytelig.

Nå er ringen i ferd med å gå i oppløsning. I intervjuet med Dagsavisen tar Lysbakken et forbehold om at han må ha solid støtte for å bli leder. I den situasjonen Lysbakken har havnet i trenger han praktisk talt enstemmighet om sitt kandidatur. I formiddag møttes landsstyret. Da får Lysbakken vite om han fortsatt står sterkt. Hvis den tidligere så massive støtten uteblir, må vi ikke bli overrasket om Lysbakken trekker seg i dag.

Da Kristin Halvorsen annonserte sin avgang, sa hun at partiet var i den heldige situasjonen at det var tre gode kandidater. Etter Lysbakkens fall som statsråd, er det flere som mener at tre er blitt til to: Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell. For SV vil det ikke være noen katastrofe om partiet velger en av dem.

Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag.

André Rohde Garder
Innlegg: 92
Kommentarer: 2378

Berlusconi

Kommentar #1

At partifeller slutter opp om og støtter Lysbakken viser oss et fullstendig og patetisk moralsk forfall vi best kan sammenligne med italienske tilstander. Men SV og Lysbakken er ikke alene om dette. Det finnes også andre som har store riper (eller bulker) i lakken, om ikke på egen bil så på andres, og som heller ikke gjør opp for sin ferdsel i vår norske natur. Men er du pamp så durer du på...

Hva om de heller stoppet opp og tenkte seg om?

Ragnar Johan Thomas Stenkjær
Innlegg: 26
Kommentarer: 327

Brent barn burde sky ilden....

Kommentar #2

I SV ser det ut til å være det motsatte som skjer. Lysbakken gjorde det eneste rette ved å gå ut av regjeringen, selvsagt. Men saken får kanskje et etterspill som ikke blir særlig oppløftende for SV.

I stedet for å tenke at nå bør vi tenke nytt, har SVs toppledere vært unnfallende og ideløse, og trasket frem i samme spor som før. Dette ble ikke bedre av at Halvorsen og Solhjell ga sterk støtte til Lysbakken som lederkandidat. Man kunne forstått rådløysa om det ikke fantes andre løsninger.

Best er det selvsagt om partiet enes om en leder. Men den nye lederen bør neppe bli Lysbakken. Håpet er at han skjønner det selv. Og at medlemmene og valgkomiteen ser det. Men lojaliteten i partiet, er vel i SV som i andre partier, ofte til den ønskede lederkandidaten, fremfor til partiets tarv. Dessverre. Partiet trenger også en kandidat som er kjent, og som har markert seg i politikken allerede.

I et annet alternativ kunne Lysbakken til og med blitt en del av løsningen. Man kunne velge en toppledelse bestående av to ledere med definerte arbeidsområder. Men til det trenges en god del pragmatikk riktignok, samt evne og vilje til samarbeid. (Og det ville vel hefte en følelse av nødløsning ved en slik duo.)

Det virker som hverken Holmås eller Solhjell har oppfattet de krav som stilles til dem, som erfarne SV-politikere. Jeg har tidligere foreslått Inga Marte Thorkilsen som ny leder i SV. Hun har den styrke som nå må til, om partiet skal komme raskt opp å stå igjen.

Torgeir Salih Holgersen
Innlegg: 24
Kommentarer: 1965

Kommentar #3
Arne Strand – gå til den siterte teksten.

Det er i ferd med å bli tent en brann på grasrota i SV mot Audun Lysbakken

Den "grasrota" som har uttalt seg i mediene om at Lysbakken bør trekke seg, som den tidligere statssekretæren ved statsministerens kontor som leder Nordland SV, tilhører alle som en den sida i partiet som aldri ønska seg Lysbakken som leder. Dette ser resten av partiet, og lar seg dermed heller ikke vippe av pinnen av medienes påståtte grasrotopprør.

Mediekommentariatet, heri inkludert Arne Strand, går på et sviende nederlag i dag når SVs delegater trosser deres befalinger forkledt som velmenende råd, og velger Audun Lysbakken mot en håndfull blanke stemmer.

Del dette innlegget: