Annonse
Annonse
Annons
Annonse
Halvor Finess Tretvoll
Innlegg: 106
Kommentarer: 14

Trenger vi Venstre?

- 3140 visninger Innlegg

Har Venstre og sentrum noen framtid i norsk politikk? Ta debatten om Norges eldtste parti her på Nye meninger.

Venstre vil være det lille partiet som lytter til den lille mannen, ifølge dagens utgave av Dagsavisen. Landsmøtet åpner i dag i Trondheim. Men få medier tar turen, fordi Venstre på målingene ligger rundt sperregrensa - og dessuten presses mellom de to store blokkene som ser ut til å dannes i norsk politikk.

På spørsmål om hvorfor hun orker dette strevet i oppoverbakke, svarer partileder Trine Skei Grande til Dagsavisen:

- Fordi jeg vet at om fire år kommer alle de andre. Det er bare å holde ut til de kommer. Så er det jo artig. Jeg får jo jobbe med saker folk er engasjert i.

Hun ønsker at Venstre skal fylle "ombudsrollen" i det politiske landskapet, ved å forsvare enkeltmennesket som havner i klinsj med systemet.

- et grunnleggende problem med Stortinget er at vi oppretter ombudsinstitusjoner for alt fra NAV til mobbing. Disse skal være postkassa som skal ta seg av misnøyen til folk. Imens sitter vi og diskuterer fiktive spørsmål som ikke har noe å gjøre med hverdagen til folk, for eksempel om dommere kan bære hijab, sier hun.

Skei Grande understreker også betydningen av et sterkt sentrum i norsk politikk:

- Først og fremst ønsker vi å skifte regjering. Men da med tyngdepunkt mot et styrket sentrum, ikke mot høyre. Mer kommer jeg ikke til å si, uansett hvor mye du spør, er hennes avslutningskommentar.

Hva mener du? Kan Venstre reise seg igjen? Og hva er framtida for sentrum i norsk politikk? I dag vil vi ha innlegg og kommentarer om Norges eldtste parti, som har landsmøte i helga og som strever i underkant av sperregrensa.

Frank Wassdahl
Innlegg: 80
Kommentarer: 278

Hvem skal jobbe for de gode tverrpolitiske løsninger til det beste for felleskapet i Norge?

Kommentar #1

Selvfølgelig er et styrket sentrum i norsk politikk viktig for å få til de gode tverrpolitiske løsningene til det beste for felleskapet- samt for naturen og miljøet i Norge?

Pr. i dag er det alt for mye diskusjon og pressedekning om hva som er forskjellen på venstre- og høyre siden i norsk politikk.

Mange partier har svært like politiske standpunkter i mange saker og sentrum kan være med å samle politikken til gode gjennomførbare løsninger.

Sentrum i norsk politikk vil komme sterkere tilbake i 2013.

Pr. i dag forstår svært mange og ytterligere vil forstå at FrP-organisasjonen er svært lite heldig for norsk politikk. Videre vil det fremkomme ytterligere informasjon om hvor mange udyktige personer FrP har hatt og har i ledende posisjoner i sin organisasjon.

Min spådom er at det blir et skifte i 2013 og sentrum vil bli med i landets nye regjering.

Videre mener jeg at vi ikke bør se bort fra at Venstre vil kunne komme tilbake til et nivå over sperregrensen.

Jeg vil i løpet av de to neste årene prøve å bidra til å få satt viktige politiske tema på dagsorden.

Terje Marøy
Innlegg: 59
Kommentarer: 655

Evig toer

Kommentar #2

Problemet til Venstre er at det gjennomgående er et sympatisk parti som appellerer både til høyre og venstre, ja sentrum med. Jeg opplever at svært mange kan tenke seg å stemme venstre som andrevalg. Men vi ender som regel på vårt førstevalg, hvis vi ikke havner i illsint protest.

Selv utelukker jeg rødgrønt denne gang, seløv om jefg er erklært sosialist. Til det har deres bevistløse, diskrimerende og undertrykkende menneskesyn vært for åpenbart og overveldende. Jeg tenker særlig på funksjonshindra.

Kanskje en protest kunne samles i Venstre for en gangs skyld? Det hadde ihvertfall vakt oppsikt, uten at vi hadde risikert tap av solidaritet. Nå så jeg bare deler av partilederens landsmøtetale, men glemte også hun funksjonshimndra, landets i særklasse mest diskriminerte befolkningsgruppe.

Terje Marøy

Stigmavakta

Otto Johannessen
Innlegg: 13
Kommentarer: 324

Sperregrensen neste?

Kommentar #3

Kommunevalget vil neppe gi den riktige pekepinn om Venstre er "liv laga" så vi må nok vente til stortingsvalget før vi får svaret på om partiet faller ut av nasjonalforsamlingen. Det vil neppe være noe stort tap for norsk politikk, selv om det naturlig nok ligger en viss nostalgi i det faktum at vi står overfor landets eldste parti. Siden Røros-affæren har vel partiet egentlig ikke blitt skikkelig friskmeldt og når sauebonden fra Hardanger sørget for en skikkelig velgerflukt ved sin noe uortodokse fremferd gjorde ikke det saken særlig bedre.

Nå forsøker ledelsen å hekte seg på flere - fra partiets synsvinkel - "gode" saker for å øke oppslutningen, men bøygen synes å være sperregrensen og den nytter det ikke å gå utenom hvis den dukker opp.

Ellers er det forunderlig at en diskusjon om Venstre også inkludere angrep på FRP som ikke er oppe til debatt denne gangen. Er det irritasjonen over at partiet treffer blink hos velgerne med sin asyl- og integrasjonspolitikk?

Elisabeth Hoen
Innlegg: 34
Kommentarer: 2263

Kommentar #4

Kan ikke se at det er noe i veien med Venstres politiske program ihvertfall. Smart og gjennomtenkt slik at det blir ok med litt mindre `sosialisme`. Tenk, de snakker om Grønn økonomi...ut av teknokratenes grep på `jobb no. 1; arbeid for alle` sosialistene. Kanskje er det slik at engasjement i Ap kan bli en karriere (fordi partiet er så stort og tungt), mens i småpartier er er det vanskeligere å rekruttere...? Visjoner og akademia har Venstre - og ja, vi trenger Venstre!

Robert Sørbye
Innlegg: 31
Kommentarer: 187

Tre gode grunner for hvorfor jeg velger meg Venstre.

Kommentar #5

At Venstre ikke er et parti for alle er en ting. Partiet streber ikke etter populistiske snarveier, men står (som oftest) prinsippfast på sitt. Problemene er gjerne: 1) Graden av synlighet (mer en utfordring enn et problem) og 2) Det bastante fokus fra andre om hvor få prosent partiet har i oppslutning.

Men hvorfor bytte Venstre fra valg nummer 2 til valg nummer 1? Eller hvorfor stemmer jeg Venstre selv? I stedet for å utrede i det vide og det brede, prøver jeg meg på tre kjappe:

1) Staten mot individet/den enkelte borger: Per i dag er Venstre det eneste partiet i Norge som kan kalle seg liberalt. Og at Grande ser for seg V. som et ombudsparti som står på for enkeltindividet mot et rigid system passer partiet ypperlig. Jeg er møkk lei av overformynderi!

2) Miljø og klima: Konsekvent motstand mot oljeboring og konsekvensutredning i L.V.S., samt i Skagerak. Men Unge Venstre har et godt poeng, moderpartiet må bli flinkere til å stå hardt mot hardt mot oljeinteressene. Fornybar energi må til, og her kommer vi videre til...

3) Gründerpartiet: Det finnes en god del kloke hoder som er villige til å satse mye for å stable på beina lokale bedrifter, men flere blir slått beina under på av forvaltningen/et dårlig regelverk. V. står på gründernes side her, og det er tross alt mennesker (og ikke olje) som er vår beste framtidige ressurs!

Dette var tre kjappe årsaker for hvorfor akkurat jeg stemmer Venstre. Men kanskje mest av alt: Noen må stå på og være idealistiske ellers ender vi opp med en grå, rigid og kynisk tilværelse!

Del dette innlegget: